3 Ceaiuri și infuzii ce nu trebuie să lipsească din casa ta

Sanatate

Cei mai mulți dintre noi dintre noi asociază consumul de ceai cu sezonul rece însă ceaiul este o băutură versatilă ce poate fi consumată atât caldă, cât și rece, poate fi preparat în diverse combinații delicioase, înlocuind cu succes ”ceaiurile” sau sucurile din comerț, și este extrem de benefic pentru sănătate.

În lista de mai jos vei găsi atât ceaiuri ”adevărate”, adică acele ceaiuri ce sunt produse doar din frunzele plantei de ceai Camellia Sinensis, cât și infuzii de plante medicinale. Însă pentru că mai rar găsești pe cineva care să spună ”infuzie de mușețel” în loc de ”ceai de mușețel”, în lista pe care am pregătit-o pentru tine am inclus câteva infuzii sub denumirea improprie dar populară de ceaiuri.

Ceai verde

Ca nivel de consum la nivel mondial ceaiul verde este în urma ceaiului negru însă interesul pentru ceaiul verde este în continuă creștere. Principalul motiv pentru care ceaiul verde este din ce în ce mai căutat este acela că ceaiul verde este încărcat cu antioxidanți și polifenoli. În fapt, 80% din polifenolii din ceaiul verde sunt reprezentați de EGCG, o catechină cu un uriaș efect benefic și care a fost și este în continuare studiată pe de o parte pentru că este eficientă în a preveni declanșarea anumitor boli iar pe de alta pentru că joacă un rol foarte important în tratamentul unor afecțiuni grave. Pe lângă EGCG, ceaiul verde este bogat în L-teanină, un aminoacid care are rolul de a crește nivelul de serotonină și dopamină din organism, motiv pentru care consumul de ceai verde induce o stare de relaxare, scade nivelul de stres și îmbunătățește calitatea somnului. 

Ceaiul verde mai conține și cafeină, în cantități ce variază de la o specialitate de ceai verde la alta însă efectul pe care il are consumul de ceai verde este foarte diferit de cel al cafelei. Deși te vei simți energizat, cafeina din ceaiul verde va fi metabolizată într-un interval mai mare decât cea din cafea. Altfel spus, efectul energizant al ceaiului verde este mai de durată, mergând până la 6 ore în cazul ceaiului matcha, un ceai verde pudră cu o concentrație de cafeină mai mare decât cea a ceaiului negru.

Alte motive pentru care ceaiul verde nu ar trebui să lipsească de pe rafturile tale, sunt:

  • Mărește capacitatea de concentrare și atenția

  • Luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ 

  • Reduce tensiunea arterială

  • Benefic pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare: anumite studii au demonstrat că cei ce consumă ceai verde în mod regulat prezintă un risc scăzut de AVC sau infarct, în ciuda predispoziției genetice

  • Reglează nivelul de zahăr din sânge 

  • Reduce nivelul colesterolului ”rău”

  • Benefic în curele de slăbire

  • Antidepresiv, anxiolitic

  • Calmant, relaxant

Aici poți găsi ceai verde de calitate, fără pesticide sau metale grele iar în pagina de blog a site-ului o să descoperi tot felul de informații despre tipurile de ceai verde existente și beneficiile ceaiului verde pentru organismul uman.

Ceai de mușețel

În medicina populară din foarte multe colțuri ale lumii, ceaiul de mușețel este folosit de sute de ani ca remediu pentru foarte multe afecțiuni.

De exemplu, în medicina tradițională chineză infuzia de flori de mușețel este folosită pentru efectul său calmant dar și pentru a trata durerile de stomac, crampele abdominale, dermatitele și infecțiile minore. De asemenea, infuzia mai era folosită ca diuretic, ca detoxifiant, ca antitermic, în tratamentul anorexiei ori pentru a îmbunătăți pofta de mâncare.

Dioscorides, părintele farmacologiei, recomanda ceaiul de mușețel pentru a trata afecțiunile rinichilor, ale ficatului sau ale vezicii urinare dar și pentru a trata anxietatea. Rezultatele studiilor și testelor clinice efectuate cu ajutorul științei moderne vin să confirme că ceaiul de mușețel are nenumărate efecte benefice asupra organismului uman.

  • Anxiolitic și antidepresiv

  • Reduce secrețiile gastrice și tratează flatulența și durerile de stomac

  • Tratează migrenele

  • Antialergic 

  • Antidiareic

Pentru că nu conține cafeină, ceaiul de mușețel poate fi consumat la orice oră, de adulți și copii deopotrivă și poate fi combinat cu alte tipuri de infuzii, cu ceai verde ori negru pentru a obține băuturi sănătoase de tipul ”ice tea”. 

Ceai de roiniță

Roinița, cunoscută sub denumirea științifică de Melissa Oficinalis este o plantă înrudită cu menta, ambele făcând parte din familia lamiaceelor, iar frunzele sale au o aromă foarte subtilă de lămâie. Ca și în cazul mușețelului, ceaiul de roiniță poate fi băut simplu sau în combinație cu ceai de mentă, de exemplu.

De ceva vreme, efectele ceaiului de roiniță observate de-a lungul a două mii de ani au început să fie studiate și testate în mod științific iar rezultatele acestor studii confirmă efectele pozitive al roiniței în tratarea diverselor boli.

  • Anxiolitic

  • Antibacterian

  • Tratează insomniile

  • Efect analgezic (folosit pentru a trata migrenele)

  • Îmbunătățește starea de spirit

  • Contribuie la îmbunătățirea memoriei

Poți cumpăra aceste ceaiuri de pe site-ul Matchabar, unde le găsești ”vărsate” și nu la pliculețe. Ca regulă, ceaiul vărsat este superior ceaiului la plicuri și asta pentru că pliculețele conțin în general ”praf” de ceai, adică resturi mici de frunze sau flori. De aceea o ceașcă de ceai preparată din ceai vărsat va fi mult mai aromată și mai plină de gust decât cea preparată cu ceai la plic. Ca să faci diferența mai ușor, îți dăm și un exemplu concret: un plic de ceai verde din comerț poate fi folosit doar pentru o ceașcă de ceai, în schimb doza de ceai verde vărsat (vezi ceaiul sencha sau ichibancha) necesară preparării unei căni de ceai poate fi reinfuzată de până la trei ori.

Sursa foto: pexels.com

Distribuie Articolul